Røde Kors Hjelpekorps – hjertelig tilstede under MUSH Synnfjell 2024
Foto Nordre Land Røde Kors

Røde Kors Hjelpekorps – hjertelig tilstede under MUSH Synnfjell 2024

Hvert år kan du møte dem under MUSH Synnfjell. Når vi spør om de kan være tilstede er svaret det samme år etter år…, JA. Ved teltet og bålpanna deres er det hjelp å få hvis uhellet skulle være ute. Gudskjelov har de hatt lite å gjøre, men det kunne fort vært annerledes.

I 2024 vil Nordre Land Røde Kors være tilstede ved starten ved Spåtind Fjellstue lørdag 06.01.24 på formiddagen og deretter forflytte seg til Sjekkpunkt Halden og være der utover kvelden. Vi er glade for deres tilstedeværelse. Det skaper trygghet.

Et bredt spekter av aktiviteter

Hjelpekorpsbiten er bare en av mange aktiviteter som organiseres og drives av ildsjeler med et varmt hjerte for lokalsamfunnet og sine medmennesker. Det er fint å kunne dele mer kunnskap om hva Nordre Land Røde Kors driver med, vi vil gjerne få frem alt hva Røde Kors representerer.

Røde Kors Omsorgs organiserer besøkstjeneste til mennesker som trenger litt påfyll i hverdagen og kanskje ikke så lett kommer seg ut. Besøkere reiser ut både til institusjoner og til folk som bor hjemme. Mange besøksvenner er i dag i full virksomhet i kommunen, flere av disse har også flere de besøker. Etter litt opplæring blir man godkjent og kan sette i gang. En hyggelig ting å gjøre for en sjøl, og en viktig ting å få oppleve for de som trenger en prat med en venn. Besøkshunder er også en del av denne virksomheten. Kult.

Foto Nordre Land Røde Kors
Foto Nordre Land Røde Kors

Røde Kors Omsorg driver også et utstrakt samarbeid med Landmo omsorgs- og rehabiliteringssenter. Her stekes det vafler på flere avdelinger en gang i uka. Er det vær til det bidrar også folkene fra Røde Kors med å få beboere ut på trilletur. Hyggekvelder på institusjonene i kommunen står også på programmet. Slik skapes økt trivsel. Trivsel skaper helse.

Et annet tilbud som treffer mange er en aktivitetsgruppe for seniorer (60+). Her treffes man en gang i uka for en tur, litt trim og en kaffekopp. Dørstokkmila blir kortere av slike tilbud.

Motivasjon

Når vi i et tidligere intervju spurte om hva som motiverer folk til å bli med i Røde Kors, uavhengig av hva man bidrar med, kommer svaret raskt og er entydig: det er ønsket om å gjøre en forskjell for andre. Samstemt la de også til at det er et godt miljø internt, det er sosialt. Mange har sitt nettverk i Røde Kors og er der og blir der for å bidra i mange mange år.

Hjelpekorpset

Foto Nordre Land Røde Kors
Foto Nordre Land Røde Kors

Hjelpekorpset har mellom 10-20 aktive medlemmer, og noen flere tilgjengelig ved kriser. Hjelpekorpset stiller opp på arrangementer som MUSH, musikk- og kulturarrangementer – ja steder der mange mennesker samles. 20-25 slike oppdrag tikker inn i løpet av et år. Og selvsagt blir de utkalt til henteoppdrag ved ulykker i fjellet og er sammen med andre Røde Kors lag fra Gjøvik og Etnedal ansvarlig for beredskapen i Synnfjellet i påsken. Det er skolerte folk man treffer i hjelpekorpset, de har utvidet førstehjelpsopplæring, sambandskunnskap og kunnskap om søk og redning. Betryggende rett og slett. Hjelpekorpset rykker ut på kort varsel i krisesituasjoner.

Positive tilbakemeldinger

Når vi den gang spurte om hva de får av tilbakemeldinger på jobben de gjør var svaret kort og enkelt – de opplever mye glede og at alle de møter setter pris på deres bidrag, helt uavhengig av hvilken «avdeling» det er man kommer fra. Glede over besøk, glede over en felles tur, glede over å bli hentet ut av fjellet hvis man er skadd. Takknemmelighet er nok dekkende.
Integrering er også et arbeid som opptar Røde Kors. I Nordre Land er det en gruppe som jobber nettopp med dette. Nordre Land Røde Kors Omsorg/Flerkultur skaper muligheter for norsktrening, kvinnegruppe, turgrupper og andre aktiviteter som kan bidra til å gjøre det litt lettere å være ny i Norge og Nordre Land.

Vil du vite mer, ta en kikk på deres hjemmeside.

Foto Nordre Land Røde Kors
Foto Nordre Land Røde Kors