Fór og foring – ingen tilfeldigheter

Fór og foring – ingen tilfeldigheter

Vi vet det godt alle sammen. Uten tilstrekkelig med mat og drikke vil ingen oppnå gode resultater, enten det gjelder hundekjøring, maraton eller en dag på jobben. Også når man skal bli frisk fra sjukdom er ernæring en viktig faktor. Hva vi spiser har stor betydning for vår evne til å yte og for kroppens restitusjon etter trening. Dette gjelder folk og det gjelder bikkjer.

Hunder som konkurrerer i langdistanse hundekjøring trenger mye næring og riktig næring. Dette er en vitenskap i seg sjøl. Å utvikle for som gir hundene akkurat det de trenger, fór som inneholder rett mengde av ulike næringsstoffer og vitaminer. Alle hundekjørere har et svært bevisst forhold til foring av atletene sine. En hund som ikke får i seg nok, yter dårlig og trives dårlig.

I en artikkel i MUSH Magasinet 2021, som kommer om ikke så lenge sier Hallgeir Sterten, utviklingssjef kjæledyrfôr, Felleskjøpet Forutvikling: «Riktig fôr og høgt fôr- og vannopptak er sammen med trening de faktorene som bestemmer hundens evne til å yte maksimalt under løp. Under hard trening og lange løp øker hundens energibehov med opptil 6 - 8 ganger normalt vedlikeholdsbehov. Det er utfordrende å dekke dette høye energibehovet uten å gi hunden et høyenergifôr og ekstra tilskudd i form av energirikt våtfôr, kjøtt, fett, vom osv. Hvis en ikke klarer å dekke hundens energibehov – vil resultatet bli nedsatt prestasjonsevne og tap av hold.»

Artikkelen kan du lese i sin helhet når magasinet kommer i begynnelsen av desember. Vi er glade for å ha Appetitt på med på sponsorlaget. En aktør som jobber for å stadig utvikle fór som dekker bikkjenes behov både for løp og trening.

Når veterinærer sjekker hunder på løp gjør de alltid en vurdering av Body Condition Score, som handler om vekt og et samlet inntrykk av den enkelte hund. Dette ser veterinærene på for å vurdere om hunden får i seg nok næring til å kunne være med i løpet. Langdistanse er jo ekstremsport ikke bare for kjørere, handlere, veterinærer og arrangører, men i aller høyeste grad også for bikkjene. Mister de for mye vekt og får i seg for lite næring gir veterinærene kjøreren veiledning knyttet til det, når bikkjene blir undersøkt på sjekkpunkt.

Enten man bruker fór fra den ene eller andre leverandøren er det alltid et mål å fore på en slik måte at hunden yter sitt beste, trives og har det godt. Ikke for ingenting det ofte står i annonser for salg av løpshunder; gode poter, god appetitt og god pels…..

Les også: